juni 14, 2024

verplegenisnietvoorwatjes.be

Verplegen is niet voor watjes

Ketamineverslaving ontleed: begrijpen, herkennen, herstellen

een man

Ketamineverslaving is een realiteit die niet kan worden genegeerd. Het is een drugsprobleem dat steeds vaker voorkomt en waarvan veel mensen denken dat het niet zo schadelijk is als andere drugs. Ketamine is een dissociatieve drug die vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde voor verdoving. Maar het is ook een populaire recreatieve drug die steeds vaker voorkomt.

Wat is ketamineverslaving?

Ketamineverslaving is een verslaving aan de dissociatieve drug ketamine. Mensen die deze drug misbruiken, ervaren een gevoel van verdoofdheid en afstand van de realiteit. Ze nemen vaak hogere doses in om hetzelfde effect te bereiken, waardoor hun tolerantie toeneemt en het risico op verslaving wordt vergroot. Na verloop van tijd beginnen ze meer te gebruiken om dezelfde 'high' te voelen, soms ook meerdere keren per dag.

Hoe herken je ketamineverslaving?

Er zijn enkele tekenen die kunnen duiden op ketamineverslaving. Een van de meest voor de hand liggende kenmerken is dat mensen die verslaafd zijn, meer tijd en energie besteden aan het gebruiken van ketamine dan elke andere activiteit in hun leven. Ze ontkennen vaak hun afhankelijkheid en kunnen zich agressief gedragen wanneer dit wordt aangekaart. Bovendien, als ze zonder ketamine zijn, kunnen ze symptomen van onthouding ervaren, zoals buikkrampen, misselijkheid, angst en depressie.

Wat zijn de gevolgen van ketamineverslaving?

Ketamineverslaving kan leiden tot meerdere gezondheidsproblemen, zowel op korte als lange termijn. Langdurig ketaminegebruik kan leiden tot blaasproblemen, zoals infecties en ontstekingen en kan ook leiden tot nierbeschadiging. Andere fysieke symptomen die gepaard gaan met ketamineverslaving zijn onder meer verlies van eetlust, gewichtsverlies, vermoeidheid en algemene spierpijn.

Hoe kan ketamineverslaving worden hersteld?

Het is belangrijk om te begrijpen dat ketamineverslaving een heftige verslaving is en dat het, net als elke andere verslaving, kan worden behandeld. Het behandelen van ketamineverslaving vereist echter meestal professionele hulp en ondersteuning. Naast de medische behandeling kunnen gedragstherapie, ondersteuning van geliefden en verandering van levensstijl van belang zijn om de verslaving te overwinnen. Het is echter belangrijk op te merken dat herstel een proces is dat tijd, geduld en toewijding vereist.

Conclusie

Ketamineverslaving is een ernstig probleem dat mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Het is belangrijk om te begrijpen wat ketamineverslaving is, hoe het kan worden herkend en behandeld. Het is mogelijk om te herstellen van ketamineverslaving, maar het vereist wel de juiste professionele hulp, ondersteuning en geduld. We hopen dat dit blog je meer inzicht heeft gegeven in ketamineverslaving en hoe je dit kunt oplossen. Als je een vermoeden hebt van een ketamineverslaving bij jezelf of bij een ander, twijfel dan niet om hulp te zoeken bij professionals in de gezondheidszorg.

Bron: CACN